nöje i Visby

Nöje

Visby, på Gotland, är en perfekt plats om du vill se och göra en massa skoj. Här kan du njuta av sol, bad och sevärdheter på dagen, och testa på nattlivet lite senare på dygnet. I Visby bor det cirka 2000 bofasta personer och staden i sig är modern, men har den där genuina småstadskänslan, samt en medeltida känsla innanför muren. I augusti varje år så är det i Visby ett av de i särklass populäraste evenemangen på hela året, nämligen Medeltidsveckan. Då kan du uppleva historiska spel, musik, marknad, tornerspel och dräktparader och mycket mer.

Se och göra i Visby

En av de saker som man omöjligt kan missa är ringmuren kring innerstaden. Den är 3,4 km lång och den äldsta delen av denna mur är från 1100–talet. Innanför murarna finns det många byggnader, kloster, ruiner, samt en domkyrka, från medeltiden. I Visby hittar du även Gotlands fornsal, om du vill förkovra dig i Visbys och Gotlands spännande historia. Detta är ett av Sveriges största länsmuseer.

Återkommande event utöver Medeltidsveckan i Visby är Stångaspelen i Stånga, där man tävlar i arena, pärk, varpa, stanggstörtning, sparka rövkrok med mera. Romateatern sätter även upp olika föreställningar varje år, i Roma klosterruinen, utanför Visby.

I Visby hittar du även sevärdheter som Botaniska trädgården, Häggska huset, S:ta Maria Domkyrka samt byggnader och ruiner som S:t Clemens, S:ta Gertrud, S:t Hans och S:t Per.

Du som gillar att sola och bada, har dels Visby havsbad, Gustavsvik, Snäckviken och Norderstrand. Övriga Gotland har även de flera fina stränder som är väl värda ett besök.

Raukar, är synonymt med Gotland. Du hittar flera ställe runt ön, med dessa stenformationer, så som Några av de ställen man hittar raukar på är Digerhuvud, Lergrav, Langhammars och Gamle hamn.

Du som vill testa på nattlivet i Visby, har flera härliga uteställen att testa på. Dels har du Munkkällaren, som har öppet året om, och erbjuder både restaurang och nattklubb. De har flera olika barer, så som vinylbaren med LP-skivor och schlagerbaren. Ibland har Munkkällaren livespelningar på innergården och stora scenen. Sommartid är det uteserveringar både på taket och torget.

Kallis är ett annat uteställe, som ligger vid havet. Det är Visbys största After Beach, med live musik.

Gutekällaren, som ligger jämte Munkkällaren, har öppet under sommaren, och då är det nattklubb med terras och flera barer, samt aktuella artister på scen.

Mat och dryck i Visby

Det finns gott om ställen att äta och dricka gott på i Visby. Bland dessa kan vi nämna Joda Bar & Kök, som ligger på Skeppsbron i Visbys inre hamn. Denna restaurang har öppet året om, två uteserveringar samt att de har en meny för dagen, lunchrätter, kvällsmeny, samt bruncher under vintern.

Gute grill och bar, intill strandpromenaden är en trevlig restaurang med en magnifik havsutsikt och god mat.

Andra ställen att äta på är Bakfickan, Black Sheep Arms, Kapitelhusgården, Nunnan icg bageriet, Rosengården samt många fler.

I Visby finns det även gott om caféer, som är extra trevliga att besöka sommartid. Testa gärna den gotländska specialiteten, saffranspannkaka med salmbärssylt!