Visbys historia

Historia

Gotland ligger mitt i Östersjön. Ön har ett geografiskts läge som har gjort platsen till en naturlig mötesplats med tusenåriga handelsförbindelser och internationella kontakter. Visby är Sveriges vackraste stad, men har även genom historian varit en mycket betydelsefull ort. Detta firas till viss del varje år, då Visby förvandlas till att bli den medeltida stad det en gång var, under 1361, året då Waldemar Atterdag tågade in i staden. Detta genom medeltidsveckan som sker varje år, i augusti. Det är även denna historia de allra flesta känner till när man talar om Visbys historia. Den medeltida hansestaden Visby är är sedan 1995 med på Unescos världsarvslista. Namnet Visby kommer av vi, för hednisk offerplats och by för stad.

Visby var en liten hamn, längs med den gutniska kusten fram till slutet av 1000-talet. Dock så var det så att redan under yngre stenåldern fanns det folk på den plats där Visby skulle växa fram. Man har även hittat gravar som är äldre än så på andra platser på Gotland.

Hansastad

Visby var fram till medeltiden en blomstrande Hansastad, och ett centrum för Östersjöhandeln och det var under 1200-talet som denna stad växte som allra mest. Dock kom då den danska kungen Waldemar Atterdag, 1361 och intog staden och brandskattade den.  Atterdags erövring av staden påverkade dock inte handel så mycket, dock började den ta andra vägar via Tyskland till exempel.

I slutet av medeltiden fanns det flera herrar, som residerade på Visborgs slott och försökte styra handeln på Östersjön som under Gotlands storhetsdagar, men det gick inget vidare. Visby kom att åter bli svenskt igen 1645, vid freden i Brömsebro, men danskarna kom tillbaka 1675. Staden var mycket fattig mellan 1500 till 1700-talet och det är mycket tack vare det, som många av de medeltida minnesmärkena finns kvar.

Sedan har det inte varit så mycket i denna stad, fram tills att då turismen fick genomslag på 1900-talets början.